Híres emberek és a bridzs              Bridzs humor     

A bridzset négyen játsszák 52 lapos römi kártyával, Joker nélkül. Két játékos párt alkotva küzd egy másik pár ellen. A cél: minél több ütést szerezni. Egy pakli kártyában négy színből 13-13 lap található. A két pár 13 ütésen osztozhat. Egy ütés négy lapból áll; mind a négy játékos egy-egy lapjából. Aki a legnagyobb lapot tette, az viszi az ütést. A színek rangsorban: treff, káró, kőr, pikk. A 13 lap rangsorban a következő: 2, 3, 4, 5, 6 7, 8, 9, 10, bubi, dáma, király, ász. A négy játékost az égtájakról nevezték el: Észak, Kelet, Dél és Nyugat.

Játékszabályok

a. Kötelező színre színt tenni.
b. Nincs felülütési kényszer, a szín bármely lapját lehet tenni egy ütéshez.
c. Ha nincs lapunk a hívott színből, bármely lapunkat tehetjük az ütéshez (nincs adukényszer).
d. Az ütést az a játékos viszi el, aki a legnagyobb rangú lapot tette a hívott színből, vagy a legnagyobb rangú adut adta az ütéshez.
e. Mindig az a játékos hív (játszik ki egy lapot), aki az előző ütést elvitte.

A játék menete

Az 52 lapot, egyesével, az óramutató járásával egyezően kiosztjuk a négy játékosnak. A játék két fő részből áll: az első rész a licitálás, ezt követi a lejátszás.

A licitálás végeredményeként az egyik pár vállalja, hogy többet üt a másik párnál egy meghatározott adu, vagy éppenséggel adu nélküli játékban. Az előzőekből tán már látható, hogy a vállalkozó párnak minimum 7 ütést kell vállalnia és maximum 13 ütésre vállalkozhat.

A vállalt és teljesített ütésekért plusz pontok járnak, a nem teljesített vállalásért pedig mínusz pontok. Így kétféleképpen lehet pontokat szerezni: vagy azzal, hogy teljesítjük a licitáláskor történt ütésvállalásunkat, vagy azzal megakadályozzuk a másik pár, vagyis az ellenfél ütésvállalását.

A bridzs formái

A bridzs játéknak két fő formáját különböztetjük meg: beszélhetünk társasági bridzsről és versenybridzsről.

Lényeges különbség az, hogy a versenybridzsnél ugyanazt a kiosztást több egymás utáni alkalommal játsszák, ezzel lehetőség nyílik az összehasonlításra. Ezért lehet a bridzs sport. Ezt technikailag úgy oldják meg, hogy a versenyzők a lejátszás folyamán mindig maguk elé teszik a már kijátszott lapokat, a játék végén pedig egy a versenybridzshez rendszeresített tokba rakják vissza. Innen a "duplicate" bridzs elnevezés is. A verseny során kiderül, hogy az azonos vonalon ülök mit tudnak elérni ugyanazzal a lappal, ki tud ugyanazokból a lapokból többet ütni, vagyis több pontot szerezni. A versenybridzs lehet páros- ill. csapat verseny, sőt az utóbbi időben egyre több helyen egyéni versenyt is szerveznek.

Mire jó a bridzs?

A bridzs az a kártyával játszott sport, amely igen sokrétű szellemi képességet igénybe vesz, így fejleszt is. Szükség van logikus gondolkodásra, memóriára, stratégiára, taktikára, illetve egy komolyabb, hosszabb verseny csupán megfelelő fizikai és mentális állóképességgel játszható végig magas színvonalon.

A bridzs, mint a legmagasabb szintű játék, amely információkra alapozva döntések meghozatalára "kényszeríti” a játékosokat, segít összekapcsolni a tanultakat az életből adódó problémákkal. És teszi ezt szórakoztatva és figyelemreméltó hatékonysággal.

Híres emberek és a bridzs

Vágó István: Miért ajánlom a bridzset? (2006)
Szeretek bridzsezni, mert a bridzs kártyajáték. Szeretek bridzsezni, mert a bridzs igazából nem kártyajáték. Mindkét állítás igaz. A nagy zsugások is kiélhetik szenvedélyüket ebben a kibicekkel tűzdelt kártyaszobában óriási élményt nyújtó társasági szórakozásban. Másrészt a legmagasabb szintű logikai játékok között a sakk és a go mellett ott van a bridzs is: az egész világon űzött versenysport. S van egy nagy előnye velük szemben: hétpercenként új játszma kezdődik, nem kell egy órán keresztül küzdeni a kiegyenlítésért, ha a játékidő elején elhibáztunk egy lépést.
S szeretem azért is, mert a nők szívesen játsszák, azon kevés sportok egyike, amelyben egyenlő eséllyel szállnak síkra a férfiak ellen.
A bridzs egyik elődje a whist volt, az a játék, amelyet Phil Fogg és barátai űztek a híres Verne-regényben (Nyolcvan nap alatt a Föld körül), és amelyet csitt néven emleget a XVIII. század végén kiadott első magyar nyelvű kártyakönyv. Az elnevezést a mai játékra is alkalmazni lehetne, a nagy bridzsversenyeken halálos csönd üli meg a termet, a játékra koncentráló bridzsezők beszéddel nem cserélhetik ki a gondolataikat.
De a bridzs (bridge) név is illik hozzá, hiszen a leglényegesebb az egymással szemben ülő és együtt síró-nevető játékosok közötti szellemi híd, amely először a licitálás során alkalmazható bemondásokból, majd a lejátszásban a kijátszott lapokból levont következtetések által teremtődik meg.
Az internetet pedig egyenesen a bridzsezőknek találták föl. Nem egy olyan portál van, amelyen éjjel-nappal perceken belül lehet másik három embert találni, akinek a komputer osztja ki a maradék lapokat, és máris kezdődhet a küzdelem, mondjuk, egy chicagói, egy barcelonai, egy canberrai és egy pesti bridzsőrült között.
Magam gimnazistaként tanultam meg, barátaimmal nap mint nap összecsaptunk. Hamar megéreztem, milyen mélységei vannak, és kicsit sajnálom, hogy mostanában kevés időm van foglalkozni vele. Néha azért beülök egy-egy partiba, hogy újra érezzem a régi izgalmat, sikerül-e akár a legjobb ellenfelet is egy jó húzással tőrbe csalni.

Kelen Károly: Bridzsóvoda (1998)
Micsoda játék! Még az életet is utálja, akin az indító kijátszás sora van, a társa nem szereti, hogy már megint csak ellenjátékos, a felvevő gyűlöli a szanfelvételt, az asztalnak meg semmi dolga a következő öt percben. Ki érti, hogy egész héten várták, hogy végre leülhessenek játszani? Lehet, hogy csak keverni szeretik a kártyát?
Előfordul az is, hogy egész este fix párok játszanak egymás ellen. Házaspár házaspár ellen, a férfiak a nők ellen. Az ilyen játék alakul azután óriási presztízscsatává. Sokszor hallani igazán harmonikusan élő házaspárokról, akik csakis a bridzsasztal mellett veszekednek. Éppen ezért gyakori eset, hogy a házaspárok keresztbe játszanak, a vendéglátó pár férfitagja a vendég hölggyel szemben ül le. De régi tapasztalat, hogy a rivalizálás így talán még nagyobb lesz a párok között. (A legjobb eset talán az, ha az egyik páron belül a férfi a jobb játékos, a másikban a nő, és ezt mindenki elismeri. Ilyenkor csak abban a ritka esetben válik feszültté a helyzet, ha valamilyen okból a gyengébb párosé az adott este. Az egyedül üdvözítő megoldás erre a problémára: nem bridzsezni. Csakhogy akkor meg olyan unalmasak az esték!)

József Attila: Osztás után (1935) (A költő a Japán kávéházban ajánlott 10 pengős fogadást, hogy bármilyen témára 15 perc alatt a végzet hatalmát kifejező szonettet ír. A Színházi Élet bridzsrovatát szerkesztő Darvas Róbert tartotta a tétet. A vers elkészült. József Attilának egy töredékben maradt másik verse is bizonyítja: tudott bridzsezni.)

A kártya ki van osztva. Reszketünk,
Észak, Kelet, Nyugat és Dél kezében,
bubik, királyok, dámák jelmezében
s szótlanul várjuk, mit tesz végzetünk.

Ki vagyunk osztva. Megvan helyzetünk.
Mit tehetnénk a szabály ellenében?!
Mint mozdulatlan csillagok az égen,
változhatatlan rajzunk, jellemünk.

Vörösek és feketék, vérben, gyászban,
fényesre lakkozottan, lámpalázban
így kell kinek-kinek sorsára várni,

hogy boldogságunkat, mit rejt szerelmünk,
a gyönyörű sikert, mely megvan bennünk,
ki tudja-e a végzet licitálni.

Warren Buffet: "Nem bánnám, hogy börtönbe kell vonulnom, ha van ott három bridzsezni tudó ember."

Woody Allen: "A sex olyan, mint a bridzs. Ha nincs jó partnered, legalább jó kezed legyen."

Bridzsező híres emberek: Bill Gates, Omar Sharif, Martina Navratilova, Katherine Graham, Charles Schulz (Snoopy figura rajzolója), Wilt Chamberlain (kosárlabda sztár), Mahatma Gandhi, Winston Churchill, Marx Brothers, Eisenhower, Ottlik Géza

Bridzs humor

21 ok, amiért a bridzs jobb, mint a szex
1. A bridzsmagazinokat nem kell dugdosnod.
2. Profi bridzspartnert bérelni teljesen normális.
3. A Tízparancsolat nem mond semmit a bridzsről.
4. Ha a partnered lefényképez, nem kell félned, hogy híres emberként a bulvárlapokban látod viszont magadat.
5. A partnered nem féltékeny azokra, akikkel régen bridzseztél.
6. Vadidegennel bridzsezni teljesen elfogadható.
7. Nem kell szégyellned magad, ha egy igazán jó bridzsezővel akarsz kettesben maradni.
8. Ha az állandó partnered nem ér rá, nem fog haragudni, ha mással játszol.
9. Soha senki nem fogja mondani, hogy megvakulsz, ha magaddal játszol.
10. Amikor egy bridzsprofival van dolgod, soha nem kell félned, hogy ő egy beépített ügynök.
11. Nem fognak beperelni zaklatás miatt, ha egy bridzsnaptár van az irodád falán, bridzsvicceket mesélsz, vagy a kollégákat játszani hívod.
12. Nincsenek bridzs által terjedő betegségek (kivéve az egyre több játékra való kényszert).
13. Nem kell bezárnod az ajtót, ha interneten bridzsezel, és nem kell tartanod, hogy életed végéig kéretlen e-maileket kapsz, ha ráklikkelsz egy bridzsoldalra.
14. Senki nem gondol arra, hogy ugyanazzal a partnerrel játssza végig az életét.
15. Ha a partnered felhagy a bridzsezéssel, senki nem gondolja, hogy te is követni fogod.
16. Még 80 évesen is csinálhatod, de az emberek nem esnek hanyatt, ha kiderül.
17. A bridzspartnered soha nem mondja, hogy „Most ne, a múlt héten is játszottunk! Csak erre tudsz gondolni?”
18. A sikeres bridzs kulcsa nem a ravaszság (finesse=impassz), kell egy adag rámenősség is. (squeeze=beszorítani).
19. A „rövid lehet” kifejezésnek nincs pejoratív jelentése.
20. A „gyorsan elmenni” kifejezésnek nincs negatív értelme.
21. Ha a 2 az 1-re (two over one) rendszert játsszák, még nem jelent orgiát.
 

Böszörményi úti versenyteremnél
Lelki szemeimmel latom, amint a Böszörményi úton szolgálatot teljesítő rendőr kihallgatásra jelentkezik a parancsnokánál:
- Százados úr jelentem, egy gyanús banda nyomara akadtam.
- Miféle banda nyomara?
- Közveszélyes garázdák. Egy elhagyott udvarból keverednek elő, azt úgy gyünnek a Böszörményi úton.
- És miből gondolja, hogy garázdák?
- Egy csomó bűncselekményt ismernek be hangosan. Az egyik azt ordította este fel tizenegykor "Az vót a szerencse, hogy kétszer tudtam lopni az asztalon"
- És ezt hangosan mondta?
- Jelentem, azt az Erzsébet-hídnál is hallani lehetetett. És hozzátette "így vittük el a topszkort".
- Topszkort? Na, ha valaki bejelenti, hogy eltűnt a topszkorja, legalább tudjuk, hol keressük.
- Valami szanzadut is ellophattak, kettőt is. De annak bottal üthetjük a nyomat.
- Miből gondolja?
- Maguk mondták, hogy a két a szanda-micsodát elpasszoltak. Ha mar elpasszoltak, akkor kereshetjük, annyi itt az orrgazda. De van itt vastagabb ügy is.
- Mégpedig?
- Az egyik garázda egyen röhögve hencegett, kérem. Aszonta: "csak az kellett, hogy a Bubi egyszer üssön, és nem volt, aki megakadályozhatta a keresztlopást." Lehet, hogy valamelyik környékbeli templomból tesznek majd bejelentést eltűnt kegytárgyak ügyében.
- Gyönyörű. És ki az a Bubi. ?
- Valami bandatag, nyilván. Jó bunyós gyerek lehet, ha elég volt neki egy ütés, hogy elintézze a sekrestyést... Lehet, hogy éppen a Bubi mondta a következőt. "Álmában sem képzelte az ürge, hogy tizenhármat fogok ütni egymás után. Szerintem most sem tért magához."
- És maga futni hagyta ezt a közveszélyes egyént?
- Hat.. Én csak egymagamban voltam, azok meg tan vagy ötvenen is... És mindnek úgy csillogott a szeme, mint aki nem egészen izé... Valami mezőgazdasági raktárt is feltörhettek.
- Ezt mire alapozza?
- Azt harsogta az egyik "Én se hittem, hogy ilyen sima dolog lesz összelopkodni három szűrt...Igaz az elején elfelejtettem kopogni..." Mire a társa megkérdezte "És nem hívtak zsűrit ?"
- Mi az, hogy zsűrit?
- Hat nyilván zsarut, százados úr. A zsarut mindennek elmondjak, egyszer yardnak, egyszer fakabátnak, most meg mán úgy látszik zsűrinek becézik... Aztán azt is mondta az egyik, hogy hátulról belementek valami villába.
- Nos ennek véget vetünk, tizedes. Holnaptól különleges készültséget rendelek el a Böszörményi útra ! És bezsuppoljuk az egész társaságot!