-> Kompetenciák -> Anyagtudomány -> Fémhab -> AFT

s

s

AluBone

Jelenleg a világon számos rangos kutatóhely foglalkozik fém alapú, cellás anyagok fejlesztésével. Többféle előállítási technológiát dolgoztak már ki, de a nagy volumenű ipari elterjedéshez az igazi áttörés még várat magára. Alapvetően kétféle technológia verseng egymással. Az egyik szilárd fémporból indul ki, amihez habképző port kevernek, majd megfelelő formában „kelesztenek”, ezen technológiával előállított fémhabok azonban meglehetősen drágák és a habszerkezet egyenlőtlen. A másik, direkt gázadagolásos eljárásnál a termék alakja síkszerű, a felületminősége durva lesz, és az utólagos megmunkálás igen költséges. Kézenfekvő, hogy olyan eljárásra lenne szükség, ahol a cellaméret egyenletes, az alakadás lehetséges és a habtermék külső felülete jó minőségű. Ezért kezdett 2008-ban saját fémhab előállító technológia fejlesztésébe egy magyar konzorcium az Admatis vezetésével.

Célkitűzés

Magyarország nemrég még az alumíniumgyártás kelet-európai vezető országa volt, azonban a jövő a több hozzáadott értékkel rendelkező termékeké, amelyek anyag és energiatakarékosan gyárthatók. Ezért terveztük el a ma még csúcstechnikának számító alumíniumhab hazai gyártási feltételeinek a megteremtését. A projekt célja megtenni az első lépéseket az alumínium új alkalmazási iparága, az alumínium fémhabgyártás terén, amely az alábbi részfeladatok teljesítésével érhető el: ki kell fejleszteni a habosítható alapanyagot, ki kell dolgozni az alakos gyártmányok készítésére szolgáló új technológiát és meg kell építeni a gyártóeszközt. A fémhabok széles körben való elterjedéséhez szükség van egy olyan új habosítási eljárásra, amely biztosítja az egyenletes habstruktúrát és a tetszőleges alakú alkatrészek előállítását. Az új technológiával készített, belül cellás szerkezetű, könnyű és változatos alakban gyártható alkatrészek egyszerre szolgálják az anyag és az energiatakarékosságot.

Az Alakos Fémhab Technológia projekt 2010 augusztusában befejeződött. Az eredmények messze túlmutatnak az eredeti célkitűzéseken: létrejött egy habosító berendezés a speciális fémhab laborunkban, valamint többféle prototípust sikerült előállítanunk. A végeredmény paicképessé tételéhez az Admatis és a Technoplast saját forrást biztosítva folytatja a fejlesztést. A létrejövő termék nevet kapott: AluBone. További részletek találhatók a www.alubone.com honlapon, illetve a szóróanyagon.

Partnereket, befektetőket és potenciális felhasználókat keresünk a további fejlesztésekhez.

Konzorciumi tagok: