elmélet - árak - minta - alkalmazás - referenciák

-> Kompetenciák -> Méréstechnika -> Hőkép

s


Hőkép, hőtérkép, hőfénykép
hőkép

hőképek

A hőképek készítése a XXI. század technológiája, amely már elérhető mind a lakosság, mind az ipar számára. Hőképeket hőkamera segítségével lehet készíteni és megjelenik rajtuk a kamera látómezejébe került tárgyak, élőlények felületi hőmérséklete. Elég a hőkamerával ránézni valamire és azonnal meg is lehet mondani annak pontos hőmérsékletét mindenféle külső beavatkozás és roncsolás nélkül. A hőképeken látható színek mindegyike egy-egy hőmérsékletnek felel meg, így az egy hőképen megjelenő legalább 76.800 hőmérsékletadat rajzolja ki a hőmérséklet térképet.

A hőkamera segítségével készített felvételeknek sokféle neve bukkant már fel a médiában, de ezek a különböző elnevezések pontosan ugyanazt takarják: hőkép, hőtérkép, hőfénykép, infrafotó, infrakép, IR felvétel, termovízió, termográfia, termofotó és még számos egyéb.

A hőképek legnagyobb felhasználási területe az ingatlanok hőszigetelési vizsgálata. Az épületek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy télen mennyire tartják bent, illetve nyáron mennyire nem engedik be a meleget. Az ingatlan hőszigetelési állapotának felmérésére a legalkalmasabb módszer a hőképek készítése. Ezekről a felvételekről könnyen megállapíthatóak, a hőszigetelési rendellenességek, és az épület leggyengébb pontjai. Ezek ismeretében már tudni lehet, hogy a ház mely részét érdemes felújítani, hol lehet a leghatékonyabban beavatkozni.

Ingatlan vásárlása esetén is mindenképpen javasolt egy hőkamerás vizsgálat elvégzése, mert így jelentősen csökkenthető a magas energiaszámlák, a penészes falak kockázata.

Általános ismertető
Részletes ismertető
Eszközparkunk

Médiában megjelent anyagaink: