-> Referenciák -> CHEOPS

s

CHEOPS (CHaracterising ExOPlanet Satellite)

ssA CHEOPS (Characterising ExOPlanet Satellite) egy kisméretű műhold, amelynek célja exobolygók tranzitjának mérése. A CHEOPS az Európai Űrügynökség (ESA - European Space Agency) első S-osztájú (Small) missziója, mely 2012 októberétől tart. A fellövés tervezett ideje 2019. Az ESA az eszközök fejlesztésének vezetője. Az együttműködés a Berni Egyetem (UBE) vezetésével történik. A misszió elsődleges tudományos célja fényes csillagok körüli exobolygók tranzitjának mérése. A műhold különlegessége, hogy az égbolt szinte minden pontját képes vizsgálni. A CHEOPS megméri a földi spektroszkópos távcsövek által meghatározott tömegű bolygók átmérőjét. Továbbá biztosítja pontosabb az új generációs földi távcsövek által újonnan felfedezett Neptunusz, vagy annál kisebb méretű bolygók átmérőjének pontosabb meghatározását. A CHEOPS lényegében egy közepes méretű teleszkóp (30 cm átmérőjű, 1.2 m hosszú). Minden platform előírás a távcső funkcionalitását és ultramagas fotometrikus pontosságának támogatását szolgálja.

sAZ ADMATIS FELADATA a CHEOPS tudományos eszközének részeként két műholdradiátor fejlesztése. A misszió sikerének egyik kulcsa az eszköz hőháztartásának mefelelő szabályozhatósága. Biztosítani kell az FPA (Focal  Plane  Array) és FEE (Front-end Electronics) hőstabilitását (10mK és 50mK) -55 és -10 °C működési hőmérsékleten. Az FPA és FEE radiátoroknaknak kell elvezetni az elektronikai eszközökön fejlődő hőt, miközben a műhold működési hőmérséklete fázistól függően -70 és +40°C között mozog. Az ADMATIS-nak el kell készíteni és le kell szállítani a radiátorok STM (Structural and Thermal Model) és PFM (Proto Flight Model) példányait. A szerkezeti és termikus tulajdonságok optimalizálása érdekében a tervezési folyamat része a radiátorok strukturális és termikus végeselemes analízise is. A radiátorok alapanyaga alumíniumötvözet, az elsődleges megmunkálási eljárás a CNC marás. A radiátorok korrózióvédelmét és a festéshez-ragasztáshoz elengedhetetlen adhéziót kromát felületi réteg biztosítja. A megfelelő hőleadás segítésére a radiátorok sugárzó felülete további hőszabályozó bevonatot is kap (optikai fehér festék vagy ún. SSM - Second Surface Mirror). A festékben lévő szerves szennyező- és illóanyagokat vákuumban történő "bake-out" eljárással távolítjuk el. Az alkatrészek ellenőrzésére mechanikai (3D mérés, rázóteszt) és termikus teszteket (hőciklálás vákuumban) alkalmazunk. A tesztek megfelelő végrehajtása érdekében nagyszámú földi kiszolgálóegység (MGSE) is készült, melyeket szintén az ADMATIS tervezett.

STÁTUSZ: 2019 decemberében a CHEOPS műhold a kilövés helyszínére, a Francia-Guyana-i Kourouba érkezett. A fellövés kitűzött ideje 2019.12.12. A projekt honlapja: cheops.unibe.ch

sTUDOMÁNY A CHEOPS MÖGÖTT: Exobolygónak vagy extraszoláris bolygónak nevezzük az olyan bolygókat, amelyek más csillagok, csillagmaradványok vagy barna törpék körül keringenek. A CHEOPS műhold az exobolygókat ún. tranzit-fotometriával fogja vizsgálni. A módszerrel jó közelítéssel meghatározható egy bolygó mérete. A módszer lényege, hogy amikor egy bolygó elhalad a csillaga előtt (tranzit), akkor a mért fénymennyiség kicsit lecsökken (jobb oldali ábra). A fénycsökkenés a csillag és a bolygó relatív méretétől függ. Ha ezt a módszert kombináljuk a radial-velocity módszerrel (amellyel a bolygó tömegét határozhatjuk meg), kiszámolható a bolygó sűrűsége, amiből következtetni tudunk annak szerkezetére. A tranzitos módszerrel a bolygók atmoszféráját is vizsgálhatjuk.

 

Képgaléria:

 

Letölhető médiaanyagok:

Projekt ismertető CHEOPS látványterv A CHEOPS bemutatása Az STM modellek tesztelése
720p(26MB) 480p(6MB) Angol nyelvű Többnyelvű .mp4 (200MB)
  sss  
   
s