-> Referenciák -> FOCUS

s

a

FOCUS (Foam Casting and Utilization in Space)

A HABOKRÓL ÁLTALÁBAN: A habok 80–98% porozitásúak. A gáz fázis szétszórtan található a hab struktúrájában, folyékony, vagy szilárd fázisú falakkal határolva. Habok készülnek műanyagból, fémből, kerámiából, vizes szuszpenziókból, organikus anyagokból stb., például: csont, jégkrém, kenyér, habfürdő, szivacs, különböző szűrők, polyfóm.

A KÍSÉRLET DIÓHÉJBAN: Az űrhajós rögzíti a kísérleti eszközök tartályát, majd egy zárszerkezet elfordításával bekapcsolja a megvilágítást és a gázrendszert, így megindul a habképződés. Amikor a hab elér egy adott magasságot, az asztronauta elzárja a habrendszert, majd nyomon követi a habstruktúra változását.

A KÍSÉRLET TECHNIKAI FELTÉTELEI: A kísérletsorozat három részből állt és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) adott neki helyet. Eltarthatósági okok miatt (short shelf-life), az eszköz végleges összeszerelése kilövés előtt néhány órával történt (late access) Baikonurban (Kazahsztán), majd egy speciális védőtáskában került a Progress rakterébe 2009 december 26-án (36P). Három napos út, dokkolás és kipakolás után a kísérletet néhány napon belül elvégezték. A kísérleti tartály a Columbus modul belső falára rögzíthető, egy csatoló sín (sit track) segítségével. Az asztronauta három óra alatt végzett a kísérlettel, melyről sok fénykép készütl. Ezek a képek tértek vissza a Földre, kiértékelésre.

CÉLUNK: A habképződés mechanizmusának mélyebb megismerése, és a habszerkezet stabilitásának vizsgálata mikro gravitációban, ami elméleti alapokkal szolgálhat homogén fémhab előállításra alkalmas technológia fejlesztéséhez. Az innováció és a siker kulcseleme a habgenerátor. E fontos alkatrész hatékonysága, és a létrejött hab szerkezete két órán át lesz megfigyelés alatt, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az ipari projekt részletei nem nyilvánosak.

A SURE: (International Space Station: a Unique REsearch infrastructure) project az EU új tagállamainak tudósai, kis- és középvállalatai számára nyitott lehetőséget, hogy az ISS fedélzetén kutató munkát végezhessenek. Az Európai Űrügynökség (ESA) 32-ből 10 pályázatot fogadott el. A legjobbnak értékelt ipari pályázatot az ADMATIS Kft. írta, és még három magyar pályázat kapott zöld utat. A SURE projectet az Európai Közösség finanszírozza a Hatodik Keretprogram (FP6) részeként.

 

Letölthető médiaanyagok:

Projekt szórólap Sajtóanyagok (2010.02.03.) Sajtófényképek (2010.02.03.) Budapesti előadás (2010.02.07.)

 

Sajtótájékoztató meghívó
(2010.02.08.)
A Sajtótájékoztató fényképei
(2010.02.08.)
A Progress 36P teherűrhajó kilövési előkészületei #1 A Progress 36P teherűrhajó kilövési előkészületei #2
.mp4 (35MB) .flv (13MB) .mp4 (76MB) .flv (29MB)

 

A Progress 36P teherűrhajó kilövési előkészületei #3 A Progress 36P teherűrhajó kilövése #1 A Progress 36P teherűrhajó kilövése #2 A Progress 36P teherűrhajó dokkolása
az ISS-hez
.mp4 (3MB) .flv (5MB) .mp4 (6MB) .flv (12MB) .flv (7MB) .flv (23MB)